ПОДРШКА ИНВЕСТИЦИЈАМА ЗА РАЗВОЈ ТУРИЗМА И КУЛТУРЕ
18.08.2011

У оквиру програма Прекограничне сарадње Бугарска-Србија,ИПП програм, захваљујући успешном партнерству са бугарском општином Бобов Дол (Република Бугарска), Градска општина Палилула-Ниш, у наредних 18 месеци оствариваће пројекат под називом „Сарадња за одрживи развој културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула (Цоул Тоур). Вредност пројекта је 581.982 еура а Градској општини Палилула, као партнеру на пројекту, припада 179.353 еура за уређење спомен парка БУБАЊ и других инфраструктурних објеката. Бугарска општина Бобов Дол, која је носилац пројекта радиће на уређењу градског парка површине од 140 хектара. Овим поводом у Градској општини Палилула одржана је прва конференција за новинаре. О програму активности и циљевима пројекта говорили су: проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, Милош Стојадиновић, менаџер пројекта у ГО Палилула као и гости из општине БОБОВ ДОЛ-Република Бугарска, Грети Алексова, председница општине Бобов Дол (Бугарска); Николаи Игнатов, заменик председника општине и Антон Илиев, Шеф одсека за туризам и информисање  општине Бобов Дол.

Општи циљ пројекта „Сарадња за одрживи развој културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула (Цоул Тоур), по речима председника Новаковића је да промовише развој културног туризма у прекограничном региону кроз унапређење и модернизацију инфраструктуре која се односи на културно и историјско наслеђе у општинама Бобов Дол и Палилула и повећање сарадње и размене програма у култури две општине.

Имплементација овог пројекта, који је један од 44 одобрених пројеката, у оквиру Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија у склопу ИПП програма, отпочела је првог августа 2011 у Софији, званичном церемонијом доделе уговора за финансирање.